29 Mayıs 2015 Cuma

Mutfak Sözlüğü "B"

Bağlamak: Çorba ve yahni gibi sulu yiyecekleri koyulaştırmak. Günümüzde daha çok nişasta ve krema en iyi iki bağlayıcı olarak kabul edilir. 
Barsama: Güzel kokulu, yaprakları yemeklere konan nane ve yaban kekiğinin ortak adı. 
Benmari: Bir tencere yarıya kadar sıcak su ile doldurularak ağır ateş üzerine oturtulur. Bu tencerenin içine, ısıya dayanıklı daha küçük bir kap kenarları sıcak su ile temas edecek şekilde yerleştirilir. Yiyecekler bu ikinci kabın içine konularak pişirilir. 
Bir taşım kaynatmak: Yiyeceklerin kaynadıktan çok az zaman sonra ateşten indirilmesi. Boca etmek: Bir kerede hepsini dökmek. 
Boza kıvamına getirmek: Sosları karıştırarak/kaynatarak boza gibi akıcı ama yoğun olmalarını sağlamak. 
Buket garni: Yemeklere tat vermesi amacıyla defne yaprağı, maydanoz, kekik gibi doğal otların bir arada kullanılması. Yemek pişirilirken söz konusu otlar tülbende sarılır ve yemek piştikten sonra da geri alınır.

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder