26 Mayıs 2015 Salı

Düdüklüde Nohut


DÜDÜKLÜDE NOHUT YEMEĞİ

Malzemeler:

  • 1 su bardağı nohut
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet orta boy soğan
  • 1/2 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 5 su bardağı kaynar su

Yapılışı
Nohut ıslatma;
  • Tencere içerisine 1 su bardağı nohut koyulur ve üzerine üç parmak geçesiye kadar soğuk su doldurulur,
  • Tencere içerisinde nohut bir gece boyunca en az 8 saat bekletilir.
  • Ardından suyu değiştirilir, bir taşım (gazı alınması için) kaynatılacak ve süzülür.

Pişirme;
  • Soğan yemeklik doğranır.
  • Düdüklü tencereye zeytinyağı konulur ve üzerine soğan ilave edilerek normal ısıda kavrulur.
  • Ardından domates salçası ilave edilerek, kokusu çıkıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.
  • Kavrulan sağanların üzerine nohut eklenerek kısa süre karıştırılır.
  • 5 su bardağı kaynar su üzerine dökülür.
  • Düdüklü tencerenizin kitapçığında bulunan nohut pişirme süresi dikkate alınarak nohut pişirilecek. Nohut piştikten sonra, yemeğin tuzu eklenir ve denceresi değiştirilir.
  • Afiyet olsun...

Nohut Hakkında Notlar;
  • Nohutu ıslatmadaki amaç; nohut ıslanınca şişer, bu sayede pişirmesi kolay ve yerken yumuşacık olur. Nohut bağırsaklarda gaz yaptığı için; nohutu ıslattıktan sonra suyu değiştirilir, bir taşım kaynatılır, köpüğü alındıktan sonra yemeği yapılır.
  • Nohutun ıslanması için normal soğuk su içerisinde 8 saat kalması yeterlidir.
  • Bir su bardağı dolusu nohut ıslandığında 3.5 su bardağı dolusu nohut çıkar. Bu miktarda nohut üç kişiye yeterlidir.
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder