20 Mayıs 2015 Çarşamba

Salamura

Evde Salamura Yapımı

Üzüm yaprakların renklerinin beni cezbettiği bugünler de oldukça canım yaprak sarma istedi ve bol bol yaptım. Şimdi sırada kış için hazırlık yapmak var. Kışın gelen misafirlerimiz için, canımız çekerse yada ne pişirsem diye düşündüğümüz çoğu zaman için birebir.


Malzemeler: 

• 2 Kilo Asma Yaprağı
• 5 su bardağı Estuz Salamura Tuzu
• 5 litre Su
• Cam Kavanoz

Hazırlanışı: 
  • Taze bağ yaprakları, yıkanmadan yaprağın damarlı kısmı üste gelecek şekilde demet yapılarak katlanır.
  • Yaprakların aralarına 1 ya da 2 tutam Estuz salamura tuzu serpilerek demet yapmaya devam edin. 
  • 15-20 yaprak bir demet için yeterli olur.
  • Yaptığınız yaprak demetlerini bir kapta üst üste yerleştirin ve üzerine bir avuç kadar Estuz salamura tuzu ekleyip, üstünü kapatacak kadar da sıcak su döküp bekletin. 
  • 2-3 saat kadar beklettiğiniz sararan asma yapraklarını demet demet sudan çıkarıp, hafifçe suyunu sıktırıp, aralarına Estuz serperek cam bir kavanoza sıkıca yerleştirin.
  • Kavanozu üzerinde açık yer kalmamasına dikkat ederek doldurun.
  • Doldurduğunuz kavanoza tuzlu su ilave edin.
  • Buzdolabı poşeti ile yaprakların üzerini kapatıp ve üzerine bir ağırlık bastırarak yaprakların havaya kalkmasını engelleyebilirsiniz. 
  • Cam kavanozunuzun kapağını sıkıca kapattıktan sonra kış ayları için serin ve güneş almayan bir yerde muhafaza edin.
  • 10 gün sonra suyu eksilmişse tekrar tuzlu su ekleyin. Yaptığınız salamurayı bu şeklide yaklaşık 1 sene kadar saklayabilirsiniz. 
 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder