18 Mayıs 2015 Pazartesi

Kalp Börek


Mantarlı Kalp Börek
Günün bitimine yaklaşırken nefis mantarlı börek tarifimi sizlerle paylaşmak isterim. Mantar konusunda benim tercihim, sezonunda merak, heves en önemlisi temiz hava sebebi ile babamın kendi elleriyle topladığı dondurucuda bekleyen kavrulmuş kanlıca mantarıdır.
 
Neden "Kalp" tercih ettiğime gelince babam mantarı çok sever. Bende ona jest olsun diye böyle yaptım. Sizlerde sevdikleriniz isteği şekilde yapabilirsiniz.
 
Tarifimde mantarları taze varsayarak anlatıyorum. Şimdiden afiyet olsunJ

Malzemeler:
  • 3 adet yufka
  • 2-3 yemek kaşığı çörekotu
  • 2 yemek kaşığı margarin (tepsiyi yağlamak için)
Sos için:
  • 1 adet yumurta
  • 1 kâse yoğurt
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
İç harcı için:
  • 250 gr kanlıca mantarı ya da kültür mantar
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım limon suyu
  • Tuz
  • Karabiber
Harcın Yapılışı:
  • Mantarları bol suda yıkayın, yıkadığınız mantarları küpler halinde doğrayın
  • Geniş bir tencerede suyu kaynatın, içine yarım limon suyunu sıkın, doğradığınız mantarları suya atın ve 10 dakika kadar haşlayın
  • Haşladığınız mantarları süzün.
  • Soğanı yemeklik doğrayın. Tencereye zeytinyağını alın, orta ateşte yağı kızdırın ve soğanları tencereye atın. Soğanı 1 dakika kadar soteledikten sonra mantarları ekleyin.
  • 6-7 dakika harlı ateşte (suyunu salıp çekinceye kadar) kavurun.
Böreklerin Yapılışı:
  • Yoğurt, yumurta ve 1 çay  bardağı sıvıyağı iyice çırın,
  • Fırın tepsisini yağlayın.
  • Yufkayı serin ve üzerine hazırladığımız karışımdan fırça yardımı ile sürün.
  • Hazırlanan yufkanın üzerine mantarlı harçtan yayın ve yufkayı sarın, kalp şeklini vererek fırın tepsisine alın.
  • Diğer yufkalarıda aynı şekilde yaparak tepsiye 2’şer cm aralıklarda dizin. Böreklerin üzerine kalan harçtan sürün ve çörek otu serpin. 180 derece önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
  • Pişen börekler biraz soğuktan sonra servis edilir.
  • Afiyet olsun..

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder