Yaprak Sarma Tarifi
Malzemeler:
- Yarım kilo taze yaprak
İçi İçin:
- 4 adet soğan,
- 1su bardağı pirinç,
- 1/2 su bardağı bulgur,
- 1 yemek kaşığı salça
- 1 çay bardağı sıvı yağ,
- 5-6 sap maydanoz
- 1 yemek kaşığı nane,
- Karabiber,
- Pbiber
- Tuz,
- Kaynamış su.
Üzeri İçin:
LimonYapılışı
Yaprakların saplarını kopararak dizelim,
Taze yaprakları kaynar suya batırıp, yapraklar sararana kadar bekletip, sudan alalım.
İçi için;
Soğanları ince şekilde doğrayalım.
Pirinç ve bulgurları iyice yıkadıktan sonra suyunu süzelim.
Tencereye sıvı yağı, soğanları rengi hafif pembeleşene kadar kavuralım.
İçine pirinç ve bulgur karışımını ilave edelim ve 2-3 dakika daha karıştırarak kavuralım.
Sonra önceden hazırladığımız 1 bardak su ile sulandırılmış salçayı ekleyerek suyu çekilene kadar karıştırıyoruz.
Pirinç ve bulgurları iyice yıkadıktan sonra suyunu süzelim.
Tencereye sıvı yağı, soğanları rengi hafif pembeleşene kadar kavuralım.
İçine pirinç ve bulgur karışımını ilave edelim ve 2-3 dakika daha karıştırarak kavuralım.
Sonra önceden hazırladığımız 1 bardak su ile sulandırılmış salçayı ekleyerek suyu çekilene kadar karıştırıyoruz.
Tuz,
nane, karabiber, pulbiber (isteğe bağlı) ilave edelim ve
kısık ateşte pirinçler biraz diri
kalacak şekilde pişirelim.
Hazırladığımız harç ılıyınca taze nane ve maydanozları ilave edelim ve karıştıralım.
Yaprakların saplarını koparalım.(bir kısmını atmayalım pişirirken dolmaların üzerine koyacağız)
Yaprakları açalım ve içine 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım.(çok sıkı ya da bol sarmayalım)
Tencerenin dibine yaprakları dizelim.
Üzerine sardığımız dolmaları sıralayalım.
Hazırladığımız harç ılıyınca taze nane ve maydanozları ilave edelim ve karıştıralım.
Yaprakların saplarını koparalım.(bir kısmını atmayalım pişirirken dolmaların üzerine koyacağız)
Yaprakları açalım ve içine 1 tatlı kaşığı kadar hazırladığımız harçtan koyalım ve sigara böreği sarar gibi saralım.(çok sıkı ya da bol sarmayalım)
Tencerenin dibine yaprakları dizelim.
Üzerine sardığımız dolmaları sıralayalım.
Dolmaların üzerine ekşi olması için yaprak saplarını, limon dilimlerini yerleştirelim.
Tüm
sarmalar tencereye dizildikten sonra üzerine az miktarda tuz sepelim.
Sarmaların üzerini tabakla kapatalım ve 2 su bardağı kaynamış su ilave edelim.
Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Sarmaların üzerini tabakla kapatalım ve 2 su bardağı kaynamış su ilave edelim.
Su kaynamaya başlayınca ocağın altını kısalım ve kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirelim.
Ateşi kapatmaya yakın
sarmaların üzerine zeytin yağı gezdirelim,
Sarmalar piştikten sonra tencerenin kapağını açalım.
Sarmalar ılıdıktan sonra servis tabağına alalım,
Sarmalar piştikten sonra tencerenin kapağını açalım.
Sarmalar ılıdıktan sonra servis tabağına alalım,
Yaprak sarmalarımızı limon
dilimleri ile süsleyip, servis yapalım.
Yenibahar,
kuş üzümü ve dolmalık
fıstık tadını fazlaca değiştirdiğinden ben tercih
etmiyorum. Herkezin tadı damağında kalan bu tarifimi sizlerle paylaşmak istedim.
Afiyet
Olsun :)
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder