Mantarlı
Kalp Börek
Günün bitimine yaklaşırken nefis mantarlı börek
tarifimi sizlerle paylaşmak isterim. Mantar konusunda benim tercihim,
sezonunda merak, heves en önemlisi temiz hava sebebi ile babamın kendi
elleriyle topladığı dondurucuda bekleyen kavrulmuş kanlıca mantarıdır.
Neden "Kalp" tercih ettiğime gelince babam mantarı çok sever. Bende ona jest olsun diye böyle yaptım. Sizlerde sevdikleriniz isteği şekilde yapabilirsiniz.
Tarifimde
mantarları taze varsayarak anlatıyorum. Şimdiden afiyet olsunJ
Malzemeler:
- 3
adet yufka
- 2-3
yemek kaşığı çörekotu
- 2 yemek kaşığı margarin (tepsiyi yağlamak için)
Sos
için:
- 1
adet yumurta
- 1
kâse yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
İç
harcı için:
- 250
gr kanlıca mantarı ya da kültür mantar
- 1
adet orta boy kuru soğan
- yarım
çay bardağı zeytinyağı
- Yarım
limon suyu
- Tuz
- Karabiber
Harcın
Yapılışı:
- Mantarları
bol suda yıkayın, yıkadığınız mantarları küpler halinde doğrayın
- Geniş
bir tencerede suyu kaynatın, içine yarım limon suyunu sıkın, doğradığınız
mantarları suya atın ve 10 dakika kadar haşlayın
- Haşladığınız
mantarları süzün.
- Soğanı
yemeklik doğrayın. Tencereye zeytinyağını alın, orta ateşte yağı kızdırın
ve soğanları tencereye atın. Soğanı 1 dakika kadar soteledikten sonra
mantarları ekleyin.
- 6-7 dakika harlı ateşte (suyunu salıp çekinceye kadar) kavurun.
Böreklerin
Yapılışı:
- Yoğurt,
yumurta ve 1 çay bardağı sıvıyağı iyice çırın,
- Fırın
tepsisini yağlayın.
- Yufkayı
serin ve üzerine hazırladığımız karışımdan fırça yardımı ile sürün.
- Hazırlanan
yufkanın üzerine mantarlı harçtan yayın ve yufkayı sarın, kalp şeklini
vererek fırın tepsisine alın.
- Diğer
yufkalarıda aynı şekilde yaparak tepsiye 2’şer cm aralıklarda dizin. Böreklerin
üzerine kalan harçtan sürün ve çörek otu serpin. 180 derece önceden
ısıtılmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.
- Pişen
börekler biraz soğuktan sonra servis edilir.
- Afiyet
olsun..
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder