DÜDÜKLÜDE NOHUT YEMEĞİ
Malzemeler:
- 1 su bardağı nohut
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 adet orta boy soğan
- 1/2 yemek kaşığı domates salçası
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 5 su bardağı kaynar su
Yapılışı
Nohut ıslatma;- Tencere içerisine 1 su bardağı nohut koyulur ve üzerine üç parmak geçesiye kadar soğuk su doldurulur,
- Tencere içerisinde nohut bir gece boyunca en az 8 saat bekletilir.
- Ardından suyu değiştirilir, bir taşım (gazı alınması için) kaynatılacak ve süzülür.
Pişirme;
- Soğan yemeklik doğranır.
- Düdüklü tencereye zeytinyağı konulur ve üzerine soğan ilave edilerek normal ısıda kavrulur.
- Ardından domates salçası ilave edilerek, kokusu çıkıncaya kadar kavrulmaya devam edilir.
- Kavrulan sağanların üzerine nohut eklenerek kısa süre karıştırılır.
- 5 su bardağı kaynar su üzerine dökülür.
- Düdüklü tencerenizin kitapçığında bulunan nohut pişirme süresi dikkate alınarak nohut pişirilecek. Nohut piştikten sonra, yemeğin tuzu eklenir ve denceresi değiştirilir.
- Afiyet olsun...
Nohut Hakkında Notlar;
- Nohutu ıslatmadaki amaç; nohut ıslanınca şişer, bu sayede pişirmesi kolay ve yerken yumuşacık olur. Nohut bağırsaklarda gaz yaptığı için; nohutu ıslattıktan sonra suyu değiştirilir, bir taşım kaynatılır, köpüğü alındıktan sonra yemeği yapılır.
- Nohutun ıslanması için normal soğuk su içerisinde 8 saat kalması yeterlidir.
- Bir su bardağı dolusu nohut ıslandığında 3.5 su bardağı dolusu nohut çıkar. Bu miktarda nohut üç kişiye yeterlidir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder