KANLICA MANTARI
Mantar bütünüyle gevrek yapıdadır. Kolaylıkla kırılarak küçük parçalara ayrılabilir.gövde kesildiği, kırıldığı yada berelendiğinde havuç suyuna benzer, koyu portakal rengi bir sıvı çıkar.
şapkanın üzeri açık yahut koyu portakal renginde dar, merkezi halkalarla kaplıdır.
beden üstünde ayrıcalıklı şekil ve büyüklükte yeşil lekeler bulunmaktadır.
şapkanın altında bulunan lameller gövde ile tıpkı, portakal rengindedir.
Sap (ayak) portakal renginde ve düzdür.
Sapın kesiti gözenekli ya da ortası deliktir.
Mantarın eti beyazdır. fakat kesildiği veya zedelendiğ zaman, çıkan sıvı yönünden az veya çok fazla portakal rengine boyanır. Bir süre sonra bu renk öncelikle şarap kırmızısına daha sonra da yeşile dönüşür.
şapkanın kenarları önceleri aşağı doğru kıvrıktır. zaman geçtikçe düzelerek şapka hunimsi bir manzara kazanır.
Kokusu:
Kendine özgü hoş bir kokusu vardır.
Tadı:
Geçkin mantarların tadı biraz sert olabilir. Bunu gidermek için mantar parçalara ayrılıp kapalı bir kapta bir kaç dakika ilave su içinde kaynatılıp suyu dökülür.
Yetiştiği yerler ve özellikleri:
Genel olarak iki türü bulunur. Bir tür köknar ağacı ile diğer türü çam ağacı ile sembiyoz yaşadığından genel olarak bu tür nemli ormanlarda yetişir. Çam iğnelerinin altında gruplar halinde ya da tek tek görülürler
Toplama ve temizleme:
Özellikle sulak yerlerde yetişenler kolaylıkla sinek larvalarının istilasına uğrarlar. Toplanan mantarlar ortasından boylu boyunca kesip bu durum kontrol edilmelidir. Eğer var ise larvalı kısımlar kesilip atılır. Hem bu nedenle hem de sertleşmiş olabileceği için çapları 7-8 cm den büyükleri toplamamak daha iyi olur.
Kanlıca mantarlarının temizlenmesi oldukça kolaydır. Mantar gövdesi döndürerek koparıldıktan sonra sadece küçük topraklı ayak ucunu kesip atmak yeterlidir. Şapkanın üzeri yapışkan olmadığından ayrıca temizlemeğe gerek olmaz.
Şahsen kendi tavsiyem topladığınız gün haşlayip buzluğa dondurun ortalama 45 dakika haşlayip bakterileri öldürün cünkü kanlıca mantarı bazen zehirleyebiliyor bilginize daha çok kızılcıhamam ve kastamonuda bulunur.
Ahmet Maranki’den mantar hakkında bilgiler;
Kanlıca Mantarı’nın suyunun
da “Cilt ve Yüz Bakımı”nda kullanılabileceğini belirten Maranki hoca, bir
pamukla “sivilceli, bozuk ciltler”e sürülerek şifa bulunacağını da belirtti.
Maranki Hoca, Ölümsüzlük Mantarı Reishi ile Kanlıca
Mantarı’nın içindeki etken maddelerin aynı olduğunu söyledi.
Özellikle kanser hastalarında iyileştirici özellik
gösteren bu mantar insan fizyolojisinde oluşan aksaklıkların giderilmesinde de
önem arz etmektedir. Bunlardan başlıcaları Yüksek kötü kolestrol, şeker hastalığı
ve mide rahatsızlıkları gibi hastalıklardır. Reishi Mantarı beyine giden oksijen miktarını arttırdığından
dolayı kullanan kişilerin daha zinde ve enerjik bir gün geçirmesine yardımcı
olmaktadır.
Aynı zamanda güçlü bir antioksidan oluşundan dolayı
yaşlanma karşıtı özellik göstermektedir. Reishi Mantarı, bağışıklık
sistemimizin güçlendirilmesinde ve organların düzenli çalışmasında önemli bir
rol oynamaktadır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder