Bakla ve baklanın faydaları
BAKLA:Vitamin ve protein açısından son derece
zengin bir besin olan baklanın taneleri tazeyken yeşil, kuruyunca
kahverengidir. Kuru Bakla, taze bakla’ya göre daha besleyicidir. Kuru Baklanın
100 gr.’mında yaklaşık olarak 26 gr. Protein, 58 gr. Karbonhidrat ve 341 Kalori
vardır. Ayrıca Bakla B1, B2, B6 ve K vitaminlerinin yanı sıra potasyum ve magnezyum
mineralleri açısından da oldukça zengindir.
Baklanın Faydaları: Sindirime yardımcı olan Bakla, hazmı
kolaylaştırır, kabızlık ve hemoroite iyi gelir. İdrar yollarını temizler.
Böbreklere oldukça yararlıdır: Böbrek ağrılarını hafifletir, böbrek kumlarının
ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Böbrek iltihaplarının giderilmesinde
de etkilidir. Göğüs hastalıkları ve öksürüğe iyi gelir. Parkinson
hastalığına karşı koruyucudur.
Bakla Nasıl Kullanılır? Bakla taze ve kuru olarak tüketilebilir.
Bitkinin çiçekleri ve yaprakları da kullanılır. Baklayı kabuklarıyla yemek
mineral ve vitamin kaybını azaltır. Bu arada, baklada nişasta oranı yüksek
olduğu için kan şekerini yükseltme durumu olabilir. Bu nedenle, şeker
hastalarının kontrollü tüketmeleri önerilir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder